De Internationale Kapitaalmarkt

Een Formule voor de Creatie van Duurzame Welvaart in Suriname  In ...

Kabinet: Brede aanpak tegen ongewenste buitenlandse inmenging

Ongewenste buitenlandse inmenging raakt het fundament van de ...

Nieuwe behandeling tegen Hepatitis C in het basispakket

Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het ...

Experimenten centraal tellen gemeenteraadsverkiezingen

Om te bekijken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder ...

Nederland wil weer lid worden van VN-Mensenrechtenraad

Nederland wil van 2020 tot en met 2022 opnieuw als lid deelnemen aan ...

Ruim helft werkenden leert bij buiten de schoolbanken

De meeste volwassenen met een betaalde baan leren tijdens hun ...

Meer stroom uit wind en zon

In 2017 is in Nederland 10 procent meer elektriciteit uit ...

LEIDERSCHAP

door Josta Vaseur Als het nu gaat om een land, een bedrijf of ...

Financieel Stabiliteitscomité waarschuwt voor risico’s cyberaanvallen

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 13 ...

Koolmees: meer verlof voor partner bij geboorte baby

Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder meer ...
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 755 niet laden
maandag, 18 december 2017 04:59

Afhankelijkheid

Josta Vaseur Josta Vaseur

door Josta Vaseur

Het woord ‘afhankelijk’ betekent: ‘aan een steunpunt hangen.’

Het geeft aan dat iemand voor zijn bestaan niet zonder iets of iemand kan.  Afhankelijk zijn is het tegendeel van zelfstandig zijn. Afhankelijkheid kan je er van weerhouden om belangrijke keuzes in je leven te maken.

De gezonde en normale variant van afhankelijkheid is dat iedereen in zekere mate afhankelijk is van omstandigheden en personen. De agrariër bijvoorbeeld  is tot op zekere hoogte afhankelijk van het weer  en wanneer je in een bus stapt, ben je afhankelijk van de stuurmanskunst van de chauffeur.  Ook ben je afhankelijk van je inkomen en ook in relaties is er een zekere mate van afhankelijkheid t.o.v. elkaar. Wanneer wordt afhankelijkheid ongezond?

Gezonde afhankelijkheid is iemand of iets nodig hebben. En ongezonde afhankelijkheid is niet zonder iets of iemand kunnen. Zodra je afhankelijk wordt van iets of iemand dan kun je een deel van jezelf of een deel van je vrijheid kwijtraken. Je wordt hulpbehoevend, ondergeschikt aan anderen, onzelfstandig of in het ergste geval onderworpen aan een ander.

Als jij jezelf ondergeschikt maakt, maak jij jezelf kleiner dan de ander of je maakt de ander groter en belangrijker dan jij. Je kijkt dan tegen de ander op, hemelt hem of haar  op. Jezelf ondergeschikt maken betekent dat je te weinig ruimte inneemt en jezelf wegcijfert. Jezelf afhankelijk opstellen betekent dat jij jouw gedrag en keuzes laat afhangen van wat de ander vindt of nog erger wat je denkt dat de ander vindt. De symptomen kunnen zijn:

  • Je hebt dan teveel kritiek op jezelf.
  • Je hebt steeds bevestiging of goedkeuring van anderen nodig.
  • Je bent bang voor afwijzing
  • Je bent te gericht op de behoeften van de ander
  • Je laat de regie van je leven teveel aan anderen over
  • Je maakt geen keuzes op basis van eigen behoeften maar op basis van de behoeften van de ander

Het gevolg kan zijn dat je anderen de kans geeft om over je grens te gaan doordat je te weinig ruimte inneemt. Jouw zelfvertrouwen slinkt en je voelt je steeds onzekerder. Je eigen waarde daalt en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.

Afhankelijkheid kan zelfs leiden tot verslaving. Je kunt  afhankelijk zijn van een sigaret, alcohol, eten,  facebook, gokken, geld uitgeven, kleren kopen  enz.  Van afhankelijkheid of ‘verslaving’ aan een geneesmiddel of genotmiddel (alcohol, nicotine, stimulerende middelen, opiaten, soft- en hard drugs), is sprake wanneer je steeds meer (hogere doses) nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Let wel er is een verschil tussen verslaving en voorzien in eigen behoefte. Een behoefte duidt op datgene wat je nodig hebt terwijl een verslaving duidt op datgene waar je niet meer zonder kan  terwijl je het niet nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet zonder zuurstof maar je  hebt het nodig om te leven. Dus is zuurstof een behoefte en geen verslaving. Een sigaret heb  je niet nodig en wanneer je daar niet meer zonder kan, is het verslaving.                                    

Er is economische – en emotionele afhankelijkheid. Landen kunnen verkeren in een positie van economisch afhankelijkheid dan heeft het ene land, het andere nodig voor zijn voort bestaan. Maar ook een vrouw kan economisch van haar man afhankelijk zijn. Dan heeft ze geen eigen  inkomsten. In een relatie kan er ook sprake zijn van emotionele afhankelijkheid.  Emotionele afhankelijkheid maakt je kwetsbaar, remt je, kost veel energie en veroorzaakt gevoelens van gemis, jaloezie, spanning en onrust. Regelmatig zijn mensen (vooral vrouwen) ondergedompeld in een  combinatie van beiden. 

Een afhankelijkheidsrelatie is een relatie waarbij je een ondergeschikte en ongezond afhankelijke positie inneemt ten opzichte van de ander. Afhankelijkheidsrelaties zijn funest en toch komen ze vaak voor. Een afhankelijkheidsrelatie kan er zijn tussen ouders en kinderen, partners maar ook met je baas of werkgever.  In zo’n relatie kan jij jezelf kwijtraken. Je weet vaak niet meer wat je zelf wil, je cijfert jezelf weg, je hebt geen oog meer voor je eigen gevoelens en behoeften. Er zijn  mensen  die zich erg afhankelijk opstellen  t.a.v. hun sociale uitkering of kinderbijslag. Ze kijken dan halverwege de maand al hunkerend uit naar het bedrag dat moet worden bijgeschreven op hun rekening. Sommigen hebben in gedachten het geld al uitgegeven voordat het is gestort. De oorzaak van emotionele afhankelijkheid. Emotionele afhankelijkheid kan ontstaan als jij je niet opgewassen voelt tegen bepaalde situaties. Soms durf je niet alleen verder te gaan. Soms heb je onvervulde behoeften bijv. aan waardering, dan ga je die bij een ander zoeken.

Wederzijdse emotionele afhankelijkheid binnen relaties komt voort uit positieve gevoelens die jij mist bij jezelf en welke de ander wel heeft. Een relatie begint vaak vanuit wederzijdse afhankelijkheid. Vanuit deze afhankelijkheid ontstaan er een soort energetische verbinding tussen jou en je  partner waar energie doorheen kan lopen. Het probleem ontstaat wanneer de één zich meer afhankelijk voelt dan de ander. Gevoelens van onzekerheid, negatief zelfbeeld (ik ben niet meer zo aantrekkelijk of ik ben niet meer zo succesvol) of angst,  kunnen je uitbalans brengen.  Wanneer dat het geval is, verlies jij energie aan een ander. Jij wordt moe en de ander fit. Je geeft jezelf weg. Sterker nog jij geeft in dat geval jouw positieve gevoelens af waar de ander juist op viel. Hierdoor word jij letterlijk onaantrekkelijk voor de ander. En duwt hij of zij jou wellicht - nog - verder van zich af. Gevoelens van afhankelijkheid maken je dus onaantrekkelijk. 

Er is sprake van emotionele afhankelijkheid wanneer je afhankelijk bent van de goedkeuring, bevestiging, liefde, aandacht en waardering van de ander. Dat wil zeggen dat jij je alleen happy voelt als de ander jou een glimlach of schouderklopje geeft. Jouw geluksgevoel hangt dus af van wat de ander doet of nalaat. Zolang jij die aandacht krijgt, voel jij je goed. Een heftiger en intensere vorm van afhankelijkheid is er wanneer je voortdurend bewondering van anderen nodig hebt. In feite ben  je zo afhankelijk van de kick die deze bewondering en adoratie teweeg brengt dat je er niet meer zonder kunt. En dat is tevens jouw drijfveer. Het zorgt ervoor dat je altijd de beste wilt zijn of dat je altijd wilt winnen. Maar het kan ook andere vormen aannemen zoals altijd wat nieuws nodig hebben om onder de aandacht te komen. Soms ben  je zelfs bereid om over de rug van een ander aan die waardering komen. Je wringt je in allerlei bochten om iedereen te vriend te houden.

Wat moet je doen om weer emotioneel ‘aantrekkelijk’ en onafhankelijk te worden?

  • Laat jouw onzekerheid, negatief zelfbeeld en angst los.
  • Haal jouw positieve gevoelens weer terug welke jij afgegeven of verloren hebt.

Zo voel jij jezelf weer compleet, word je ook zonder die ander gelukkig en  krijg je weer vertrouwen. Dan word je weer ‘aantrekkelijk. ‘

Tenslotte: Alles wat je vergaart in deze materiele wereld is vergankelijk. Soms nemen mensen meer banen om snel en meer geld te verdienen. Je krijgt dan wel meer geld in handen maar je kunt daarmee ook je vrijheid en rust kwijtraken. Maak jezelf nooit ondergeschikt aan geld. In een goede relatie, geef je elkaar de vrijheid, je bent dan vrij in gebondenheid. Zodra er echter dingen als arrogantie, hebzucht, lust, dwang en geweld  je relatie binnensluipen, komt jouw relatie in de gevaren zone  terecht.  

Tijdens ons leven, raken we vaak, onbewust, gewend aan vele zaken, die dingen worden gewoon voor ons en pas als ze wegvallen, merken we hoeveel en hoe sterk we er aan gebonden waren, hoe afhankelijk we ervan zijn geworden. Bijvoorbeeld een ouder die elke financiële tegenslag van haar kind opvangt. Als deze ouder komt weg te vallen, wordt het kind van het ene op het andere moment op zichzelf geworpen. Dan beseft hij hoe zeer hij financieel afhankelijk van zijn moeder was. Beste mensen afhankelijkheid moeten we zelf creëren. We moeten het voelen en beleven en vooral er over waken het niet kwijt te raken.

“Iemand kan je alleen je zelfrespect en zelfstandigheid afpakken, als je het hem geeft.”

 

Josta Vaseur

DN Secretariaat

Voor algemene informatie over de Diaspora nieuws , met inbegrip van de registratie , neem dan contact met ons op :

Diaspora Nieuws
redactie@dnieuws.com
  +31 (0) 619842811 (Ned)
  +597 (0) 7543836 (Sur)
  

UITGAANS- AGENDA

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree